Afgevallen Tony O’Shea: “Ik voel me nu stukken beter”

Het is pas februari, maar Tony O’Shea is in 2012 al behoorlijk trefzeker geweest. De 50-jarige Engelsman werd in januari op Lakeside pas in de finale gestuit door Christian Kist en kroonde zich begin deze maand tot winnaar van het Dutch Open. “Ik ben blij met hoe ik momenteel speel. Een beter begin kan ik me eigenlijk niet wensen”, zegt de goedlachse Silverback tegen Dartfreakz.nl. Dit jaar wil hij echter vooral náást de oche succesvol zijn.

“Ik wil dit jaar vooral fitter worden en voortaan gezonder gaan leven”, vervolgt de speler uit Stockport. “Hopelijk helpt dat me wereldkampioen worden. Het is pas februari, maar ik denk alweer aan de Lakeside van 2013. Een keer dat toernooi winnen, is altijd mijn doel geweest.”

“Ik heb de beelden van de afgelopen Lakeside-finale teruggekeken en ik zag dat ik meer zweette dan ooit, en mijn gezicht was rood. Het zag er niet gezond uit”, beseft O’Shea. “Daarom heb ik besloten een aantal dingen te veranderen. Vanaf nu ga ik regelmatig naar de sportschool. Na Lakeside heb ik ook geen biertje meer aangeraakt. Het is tijd om beter op mijn gezondheid te letten, want ik word oud, haha. Daarnaast sta ik nu vaker aan het oefenbord. Ik wil wat gewicht kwijtraken. Na Lakeside ben ik al one stone (6,35 kilogram, red.) verloren. Dat is niet veel, maar ik voel me stukken beter.”

DutchOpen2012_za_058DFHet verhaal van O’Shea doet een beetje denken aan dat van Phil Taylor, die enkele jaren geleden eveneens besloot zijn levensstijl drastisch te veranderen. “Zoveel gewicht als hij zal ik niet verliezen, hoor. Hij was volgens mij iets te veel kwijt, haha”, vult de tweevoudig vicewereldkampioen aan. Inderdaad, het monnikenbestaan dat The Power zichzelf liet lijden, kwam aanvankelijk niet tot uiting in positieve resultaten. Integendeel. O’Shea: “Maar nu is-ie gewend aan de balans en speelt-ie beter dan ooit.”

O’Shea is tevreden met de start van zijn seizoen. “Al zie ik het meer als een voortzetting van 2011. Dat jaar sloot ik goed af, met de eindzege op het Open Noord-Ierland in november. Ik heb het Dutch Open altijd al willen winnen. Mijn inziens is dat evenement moeilijker te winnen dan Lakeside. Niet alleen vanwege het feit dat er meer dan drieduizend spelers aan meedoen, vooral omdat het niveau er zo hoog is. Spelers van wie je nog nooit gehoord hebt, verslaan iedereen. Dus ik ben heel blij met de titel.” Dit weekend speelt O’Shea op het Open Schotland, dat hij in 2009 won. “Ik hou ervan in Schotland te spelen en voel me goed. Ik kan niet wachten.”

OsheaHet zijn drukke tijden voor de World Cup-winnaar van 2009, want komend weekend vertegenwoordigt hij Engeland op de Six Nations Cup, in eigen land. “Ik vind het prachtig voor mijn land te spelen. Dat heeft voor mij net zoveel waarde als wereldkampioen worden.  Binnenkort heb ik meer interlands gespeeld dan John Lowe en Eric Bristow, dat betekent veel voor me.”

Voor Engeland spelen, is dat dan ook een motief om niet naar de PDC te gaan? “Dat is inderdaad een belangrijke reden”, antwoordt O’Shea. “Maar ik heb met MariFlex al zes jaar een Nederlandse sponsor. Ruud (Cogels, van MariFlex, red.) is een goede vriend en erg belangrijk voor me. Hij heeft plannen binnen de BDO. Dus ik wil graag met hem hier blijven. Loyaliteit is erg belangrijk, vind ik. Hopelijk duurt onze samenwerking nog jaren.”

Zijn goede vriend Adrian Lewis adviseerde hem onlangs  wél over te komen naar de PDC. “Er is daar inderdaad meer geld te verdienen”, knikt O’Shea. “Maar geld is niet alles voor me. Ik wil de BDO bovendien helpen overeind trekken, want het is de laatste tijd allemaal wat minder.” Sinds een half jaar heeft die organisatie een nieuw bestuur. O’Shea: “Er is echter nog niet veel veranderd. Maar toen ze het overnamen, zeiden ze dat het tijd zou kosten. Daar hebben wij, de spelers, begrip voor.”

TonyOseaZD5_DFToch is O’Shea niet blij met bepaalde zaken. “Onlangs hoorde ik dat het Open Antwerpen, eind april, niet doorgaat. Ze gaan wel een nieuwe datum zoeken, maar onze agenda’s voor dit jaar zijn al bijna vol. Dus het kan zomaar met iets anders botsen. Dat maakt ons boos. Ik ben vorig jaar al een aantal toernooien misgelopen omdat deze waren verzet. Op de nieuwe data had ik al demo’s gepland. Dat is niet prettig, het is immers ons werk. In het geval van het Open Antwerpen hadden we de vrijdag voor het evenement al demo’s in Nederland geregeld. Daarnaast was de boot en alles al geboekt. Dus dan schiet dit niet op. Kijk, bij de PDC hebben ze jaarlijks één kalender en die blijft zoals-ie is. Waarschijnlijk liggen de problemen dit keer bij de Belgische dartsfederatie, maar het hoort wel bij het BDO-circuit. Daar moet verbetering in komen.”

Maar het belangrijkste aandachtspunt van het nieuwe BDO-bestuur ligt, wat hem betreft, in de komende jaren bij de media-aandacht voor de toernooien. Na 2013 loopt het contract met de BBC af en met de bezuinigingen bij de Britse omroep is het niet ondenkbaar dat de verbintenis niet wordt verlengd. En dus is Lakeside straks mogelijk niet meer op televisie te zien. O’Shea: “ESPN heeft wel grote interesse, maar er is nog niets getekend. Zonder tv-aandacht is de BDO niet interessant voor sponsoren en zullen veel spelers dus naar de PDC gaan. Aan het nieuwe bestuur van de BDO de beelden ergens onder te brengen. De komende anderhalf jaar worden erg belangrijk.”
20-02-2012 10:46
MariFlex Open 2014 zal aankomend jaar geen doorgang vinden
De directie van MariFlex maakt hierbij bekend dat zij hebben besloten dat de 8e editie van het MariFlex dartstoernooi in maart 2014 niet plaats...
Wesley Harms wint WDF World Cup en is wereldkampioen
De 29-jarige Wesley Harms heeft de herensingles finale gewonnen van de WDF Worldcup 2013 in Canada. Dit wereldkampioenschap is naast de Lakeside...
Jan Dekker schrijft het Open Luxemburg 2013 op zijn naam
MariFlex-speler Jan Dekker heeft het Open Luxemburg 2013 gewonnen. In de finale was Dekker met 6-4 te sterk voor landgenoot Marco Flach. Jan...
Tony O'Shea wint Open Roëmenie, Ron Meulenkamp runner-up
Met 6-1 was MariFlex speler Tony O’Shea te sterk voor Ron Meulenkamp in de finale van het Open Roëmenie. Halve finales: Carel...
Eindtoernooi International Belgium Darts Tour voor Willy van de Wiel
Willy van de Wiel heeft het eindtoernooi van de International Belgium Darts Tour gewonnen. Free Willy versloeg in de finale Alan Norris met 4-2....